(((...Www.HkT-CreW.Team-Talk.NeT...)))
 
ForumCalendarPytësoriKërkoLista AnëtarëveGrupet e AnëtarëveRegjistrohuidentifikimi

Share | 
 

 Ketu do te postoni tema per fenë Islame

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:13 pm

Ketu do te postohen duatë per fenë Islame
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:14 pm

Transmetohet nga Ebu Hurejre Allahu qoftë i kënaqur me të se i Dërguari alejhi selam ka thënë:
''Me të vërtet se në xhenet janë 100 shkall i ka përgatitur Allahu ata për Muxhahidat në rrugë të Allahut në mes njërës dhe tjetrës shkall është sikur në mes tokës dhe qiellit". ''
(Buhariu)
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:14 pm

Selam alejkum ..

Ketu munde te shkarkoni Kur`anin fisnik shqip.

2shared.com/file/5176524/...99/Kurani.html
2shared.com/file/5176524/...99/Kurani.html
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:15 pm

POEZI

O ZOT!


O Zot! Sjelli vëllazërive që të përhapin dashamirësinë,
Që të mos coptohen mes vehtes duke përhapur armiqësinë.

O Zot! Sjellu shqiptarëve që të gjejnë virtytet e humbura,
Që të mos vazhdojnë jetën duke i vepruar krijimit kundra.

O Zot! Sjelli vëllezërit të mos e shpenzojnë moshën kot,
Sepse shumë është gabim të mendojnë vetëm për sot.

O Zot! Sjelli që tanët të fitojnë lumturinë e të dy jetëve,
Edhe në këtë jetë të shpëtojnë nga ndëshkimi i të tjerëve.

O Zot! Sjelli vëllezërve që të shpëtojnë nga ateizmi,
Të mos harrojnë se vetëm islami është shkak shpëtimi.
O Zot! Mësoju tanëve shkakun e ardhjes në këtë botë,
Duke u kujdesur të mendojnë se njeriu çka do të thotë.

O Zot! Sjelli vëllezërve ta ndiejnë nevojën e bashkimit,
Duke vënë re se ajo është shkaku më i madh i shpëtimit.

O Zot! Sjelli shqiptarëve që t’i përulen urdhërave të fesë,
Që të fitojnë ndaj të gjithë botës respekt dhe besë.

O Zot! Sjelli vëllezërve që të zotërojnë besim të fortë,
Për ta zotëruar atë nuk duhet ta kalojnë kohën kot.

O Zot! Sjelli shqiptarëve që të gjejnë Krijuesin e vet,
Që të mos u përulen krijesave dhe të jenë të qetë.

O Zot! Shpëtoji vëllezërit nga ndëshkimi i armiqve,
Të ndjekin rrugën Tënde që i çojnë pas shpëtimeve.

O Zot! Sjelli shqiptarëve që të mos harrojnë vdekjen,
Ajo është një shkak i bukur për të vlerësuar përpjekjen.

O Zot! Zgjoji vëllezërit shqiptarë që të gjejnë rrugën,
Që të mos harrojnë se kush atyreve ua sjellë bukën.

O Zot! Kujtoju tanëve që të dinë se do të japin llogari,
Të mos kalojnë jetën në vende boshe si në angari.

O Zot! Zgjoji vëllezërit tanë që të bëhen besimtarë,
Përndryshe nuk vlen jeta, vetëm se është një barrë.

O Zot! Sjelli vëllezërve tanë që të bëhen të sjellshëm,
Duke u zgjuar, të pëlqejnë sendin më të vlefshëm.
O All-llah! Sjelli vëllezërve që të fitojnë hirën Tënde,
Duke u mbështetur tek Ti, të mos adhurojnë tjera sende.

O All-llah! Sjellna të bashkohemi me besim në Zot,
Për ndryshe nuk vlen jeta, përpjekjet shkojnë kot.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:16 pm

VËLLEZËR TË DASHUR

Vëllezër të dashur që kërkoni të jetoni qetë,
Gjithnjë kuvendoni e mos thoni se e di vetë.

Mbajuni të drejtës se aty është shpëtimi,
Sepse tek tradhtia nuk ka kurrfarë fitimi.

Në univers asgjë nuk është e çrregullt,
Madje edhe planetet qarkullojnë të rregullt.

Studioni të dy jetët për të mos u penduar,
Të mos harroni se ku keni për të shkuar.

Ruzulli tokësor është një urë e vjetër,
Plotësoni detyrat se nuk ka rrugë tjetër.
Ne duhet të zgjohemi pak më herët,
Që të mos pendohemi si ata të tjerët.

Urdhërat e Krijuesit pranoji si burrë,
E fitoji mirësitë që nuk sosën kurrë.

Mos harro se ke ardhur për t’u provuar,
Se pas pak kohe ke për të shkuar.

Mos i bën kujt keq vëlla ti në këtë jetë,
Se kënaqësia përrallore atje po të pret.

Kujdesu vëlla jetës së përkohshme,
Se ke përpara një jetë të përhershme.

O vëlla! Të mos të mashtrojnë ty armiqtë,
Mos i beso atyre edhe kur të thojnë shpirt.

Zgjidhe mikun e mirë për kokë e për shtatë,
Mos puno pa logjikë se mbetesh duarthatë.

Zoti të ka pajisur me shumë lloj shqisash,
Ty të ka ndërtuar prej disa trilionë qelizash.

Shih aeroplanin madhështor që e ndërtoi dikush,
Por mushkonjën e vogël nuk mundet askush.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:16 pm

Fuqia e Zotit


Zoti me fuqinë e Tij është Absolut,
Mbështetu tek Ai dhe kurrë mos u tut.

I urdhëron Bëhu e bëhen të gjitha,
Lumenj, kodra, male dhe lisa.

Lloj-lloj qeniesh i krijoi me dije,
Mirësitë e botës asnjërën pa shije.

Ka parashtruar botën plot me mirësi,
Dhe të gjitha bukuritë pa fare ligësi.

Drurët për ne, të mbushur me fruta,
Ndonjëri i gjatë e disa të shkurtra.
Bleta një makinë vetëm për mjaltë,
Mollën e bukur, të ëmbël e të thartë.

Delen e bukur për mish e për lesh,
Qumështi i lopës për të bërë përshesh.

Ditën e shndritshme për të punuar,
Natën e kapllon terri për të pushuar.

Kafshët i veshi nga koka tek thembra,
Ato janë dy lloj, mashkuj dhe femra.

Njeriu si përmbledhje dhe frut i gjithësisë,
E ka në dorë vetë çelësin e lumturisë.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:17 pm

Çfarë është KUR`ANI


Kur’ani një kushtetutë deri në mbarim,
Atij nuk i përngjan as edhe një shkrim.

Ai ështe i freskët që kurrë nuk plaket,
Po edhe vlera e tij asnjëherë si paket.

Atë asnjë libri nuk mund t’ia përngjasësh,
Dhe një shok të Tij nuk mund ta hasësh.

Kur e krijoi njeriun Ai Zot Fuqiplotë,
Ia dërgoi ligjin që të mos shkojë kot.

I zbritur e i plotësuar për një periudhë të gjatë,
Nuk është si të tjerët që janë bosh e thatë.
Ai është i freskët, megjithë se ka shumë vjet,
Ka mundësi të qeverisë me ligj çdo shtet.

Kur`ani është një libër krejt i paarritshëm,
Derisa të krisë kiameti ai është i shndritshëm.

Ajetet Kur’anore përbëhen prej disa kuptimesh,
Janë të mbushura plot me lloj-lloj shpëtimesh.

Nga ai kanë dalur mbi treqind mijë komente,
Prapë është një thesar plot me sekrete.

Atë e dinë përmendsh miliona Hafizllarë,
S’mund të formojë një tjetër asnjë shkollar.

Njeriu për njeriun pak ka mundësi të mësojë,
Kuptohet se ligj për të s’mund të formojë.

Sot gjendja e shteteve është një fakt i gjallë,
Një ligj të ngjashëm a mundën ta bëjnë vallë.

Unë dua ta këndoj Kur`an derisa të vdes,
Shumë mirë e di se një ditë s’do të mbes.

O All-llah! Plotësomi ditët me Kur`an e besim,
Të fitoj kënaqësinë Tënde që të gjej shpëtim
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:17 pm

Puno


Puno, puno ditë e natë,
Ditët e punës bëji shtatë.

Puno që t’i shërbesh njerëzimit,
Që të mos vuash urinë e dimrit.

Që të mbrosh nderin e lartë,
Që të mos mbetesh duarthatë.

Që të mos të kapllojnë brengat,
Që t`i shmangesh pengesat.

Qe të jetosh me fytyrë të bardhë,
Që t’i thuash mikut, mirë se ke ardhë.
Puna për punëtorin është një qetësi,
Edhe në zemër ndien lehtësi.

Me lehtësi ai i zgjidhë problemet,
Atë nuk e duan vetëm dembelët.

Punëtori në jetë bën edhe mirë,
E liron fatkeqin nga çdo e vështirë.

Puno kur të punojnë këmbët e duart,
Pushon kur shpërblehesh me paratë.

Puna nuk është turp kur je shëndosh,
Është turp të endesh si përtac bosh.

Sëmurët punëtori kur është pa punë,
Përtaci vjedh apo bën edhe dhunë.

Puna vlen shumë kur fal namaz,
Mos harro kurrë se atë e kemi farz.

Në këtë rast jeta jote quhet adhurim,
Duke kaluar sprovat ke dhënë provim.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:18 pm

Muhamedi a.s


Ardhja e Profetit zhduku errësirën,
Nga zemrat e njerëzve e fshiu kotësirën.

Kur erdhi ai ngjyra e jetës u shndërrua,
U zhdukën armiqësitë njerëzimi u shpëtua.

Ai është mëshirë për të gjithë njerëzimin,
All-llahu me të, botës i solli shpëtimin.

Ai është lavdia e tërë qenieve të gjithësisë,
Drita e universit dhe sjellësi i qetësisë.

Një argument që flet për ekzistencën e Zotit,
Edhe shkak i xhennetit të Atij Fuqiplotit.
Ai është imami i xhamisë së rruzullit tonë,
Edhe armiqtë për besnikërinë e tij dëshmojnë.

Me gishtin fisnik u nda hëna në dy,
Për të parë këtë s’ka nevojë për të veçantë sy.

Profetësinë e tij e dëshmuan ujku dhe deveja,
Personalitetin dhe botëkuptimin ia vërteton feja.

All-llahu i doli zot atij me një mijë mrekulli,
Ndaj Tij ai ka qenë i lidhur si vetë hekuri.

Miliona hadithe të tij janë nga një yll,
Bulevardin e tij askush nuk e mbyll.

I Dërguari i Zotit është një prijës shembullor,
Fenë që shpalli të gjithë e pranuan në kor.

Është kryetari dhe vula e të gjithë profetëve,
Simbol i moralit të mirë dhe drita e qyteteve.

Ai është shkaku i lumturisë së të dy jetëve,
Edhe shkak i ndritjes së të gjitha shteteve.

O Zot! Pashë Madhërinë Tënde mos na dëno,
Sipas gabimeve tona për të keq mos na shëno.

Për nder të Profetit (a.s.m.), neve mos na turpëro,
Duke na dhuruar kënaqësinë ne mos na torturo.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:18 pm

400 k?shilla dhe udh?zime islame
ahipokrit?t n? fjal? dhe n? vepra.
? Ndiqe sunnetin e t? D?rguarit t? Allahut xh.sh me fjal?, me vepra dhe me sjelljen t?nde t? t?r?sishme.
? Frik?sohu nga Allahu xh.sh. dhe vendos n? m?nyr? t? paluhatshme se do t?i kryejsh t? gjitha urdh?rat e Tij dhe t? largohesh nga gjith?ka q? e ka ndaluar.
? Sinqerisht pendohu Allahut xh.sh. dhe lutu p?r faljen (b?n istigfar)
? Le t? jet? Allahu xh.sh. n? mendjen t?nde n? t? gjitha veprimet.
? N? t?r?si dor?zoju rregullave fetare, ngase vet? Islami ?sht? marr? nga fjala arabe stisla? ? p?rkushtim, dhe mos u mundo q? me mendjen t?nde t?i njohish t? gjitha, sepse mendja ka kufij p?rtej t? cil?ve nuk mund t? kalosh, ashtu si? ka shikimi larg?sin? e fundit gjer te e cila arrin dhe nuk kalon.
? Shoq?rohu me njer?zit e ditur (alim?) dhe sillu bukur ndaj tyre dhe p?rpiqu, t?i duash dhe t? sh?rbehesh me diturin? e tyre. T? gjitha k?to ua b?n shprehi edhe f ?mij?ve tuaj, ngase dijetar?t jan? pasardh?s (trashigimtar? ) t? t? d?rguarve t? Allahut xh.sh.
? D?gjoj vazet (ligj?ratat) dhe sh?rbehu me to.
? T? v?rtet?n pranoje nga secili dhe ruaju nga kok?fort?sia dhe mendjemadh?sia.
? Besimi (itikad) p?rshtate me Kur?anin dhe synnetin dhe ruaju besimit dhe fjal?ve, q? shpiejn? jasht? fes?.
? Beso fuqimisht n? Allahun xh.sh. , melek?t e Tij, Librat ( e Tij), Pejgamber?t dhe dit?n e Gjykimit, dhe se gjith?ka ?ka ndodh b?het me lejen dhe caktimin e Allahut xh.sh.
? Mos ndiq verb?risht ask? deri sa t? mos e v?rtetosh drejt?sin? e saj p?r t? cil?n t? th?rret.
? Kur?anin mos e komento sipas mendimit t?nd, por mb?shtetu n? t? dh?nat burimore t? tefsirit
? B?hu i duruesh?m me arritjen e dituris? dhe m?soji t? tjer?t, sepse m? i miri ?sht? ai q? k?rkon diturin? dhe i m?son t? tjer?t.
? Doemos gjeje (siguroje) nj? lib?r nga fikhu i hanefive.
? Bleje Rijadusalihin, librin p?r Muhammedin a.s. (Nurul-Jekinga Hudariu) dhe librin p?r zikrin (El-ezkar) nga imam Neveviu.
? Shmangiu literatur?s pornografike dhe librave, t? cilat jan? n? kund?rshtim me m?simin Islam.
? B?hu gjithnj? i pari n? vepra t? mira p?r t? cilat do t? shp?rblehesh dhe do t? arrish shp?rblimin e t? gjith? atyre, t? cil?t marrin shembull n? ty
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:19 pm

MBI PAST?RTIN?


1. N? toalet (banjo) hyn me k?mb?n e majt?. Para hyrjes thuaje: ?eudhu bil-lahi mineshejtanirraxhim? dhe n? t?, mos fol asgj?. Dil me k?mb?n e djatht? dhe thuaj dov?n tjet?r:?Gufranek? .
2. Shmangu nga kryerja e nevoj?s n? rrug? dhe hiqe at? ku pushojn? njer?zit ngase ajo I shqet?son ata.
3. Mos u kthe nga kibla e as n? an?n e kund?rt? prej saj gjat? kryerjes s? nevoj?s, kur gjendesh jasht? lokaleve.
4. Largohu kryerjes s? nevoj?s n? k?mb?, q? t? ruhesh nga urina..
5. Pastrohu pas nevoj?s s? vog?l me uj? ose gur? (n? munges? t? ujit) p?rdor? let?r, ose me nj?r?n dhe me tjetr?n ?ka ?sht? edhe m? mir?.
6. Mos e p?rdor? dor?n e djatht? p?r pastrimin e hund?s, larjes pas nevoj?s, as p?r ?fardo pune tjet?r t? ndyr?, por p?rdore dor?n e majt?.
7. Synetoj djemt? e tu sa jan? ende t? vegj?l, sepse t? b?rit synet ?sht? nj? nga rregullat islame.


MBI ABDESTIN


1. Ruaje abdestin, p?rs?rite dhe mundohu t? jesh vazhdimisht me abdest.
2. Mos bjer n? gjum? (t? flesh) pa abdest
3. Para abdestit thuaje bismilahin.
4. Pastroje dh?mb?t me misvak (brush?) me rastin e ?do abdesti dhe para kryerjes s? namazit.
5. Me rastin e abdestit laje-shp?rlaje mir? goj?n dhe hund?n, p?rpos n?se agj?ron.
6. Laji mir? t? gjitha pjes?t e trupit, kaloje dor?n n?p?r mjek?rr dhe nd?rmjet gishtave t? duarve dhe t? k?mb?ve dhe plot?soje abdestin t?nd.
7. Gjithnj? fillo me dor?n e djatht?.
8. Lage (jepi mes) t?r? kok?s.
9. Vesh?t laj mir? nga ana e mbrendshme dhe e jashtme.
10. Pas ?do abdesti, n?se ke mund?si fali dy rekate namaz.

MBI GUSLIN

1. Mos i lejo vet?s, gruas e as f?mij?ve t? vonojn? pastrimin pas xhunubll?kut sa do t? vonoheshin n? kryerjen e namazit ose ta l?n? krejt.
2. Mos hyn n? xhami deri sa je n? xhynyb, p?rve? sipas nevoj?s vet?m n? kalim dhe mos u lejo grave tua t? hyjn? derisa jan? n? hajs ose nifas.
3. Mos ia zbulo pjes?t e turpshme tjet?rkujt dhe ndaloj t? tjer?t n? m?nyr? t? mir?.
4. Mos i lejo grat? tuaja t? shkojn? n? banjo publike (n? bazene ose plazhe- hamame), sepse atje sigurisht zbulohen para t? tjer?ve
5. Merr abdest para larjes (n? banjo).
6. Pastroje me uj? ?do pjes? t? trupit t?nd.
7. Laje me uj? kok?n t?nde me njetin e guslit, pastaj krahun e djatht? dhe t? majt? nga tri her?
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:19 pm

MBI NAMAZIN

1. Mundohu t? p?rs?rit?sh me muezinin ashtu si? p?rcillet ajo n? sunnet dhe mos lejo t? merresh me ndonj? bised?, me ?far?do pune ose ibadet tjet?r deri sa t? k?ndohet ezani.
2. Bjer salavat? p?r t? d?rguarin a.s. pas ezanit dhe lexoje duan? (lutjen) t? cil?n ai e ka lexuar (du?aulveseleti)
3. Pas ezanit mos dil nga xhamia, me prijashtim kur ke ndonj? nevoj? t? domosdoshme.
4. Rregullisht k?ndoja ezanin vetvet?s n?se nuk je n? xhami.
5. Ikametin thuaje p?r secilin farz.
6. Pas ezanit dhe ikametit lute Allahun xh..sh. t? dhuroj? ?ka d?shiron nga gj?rat e k?saj bote dhe t? ahiretit p?r vete dhe p?r gjith? musliman?t e tjer?.
7. Ndihmo musliman?t n? nd?rtimin e xhamive n? vendet ku ato jan? t? nevojshme, dhe p?rkrahi me pun?n t?nde p?rsonale dhe materiale.
8. Nderoj xhamiat dhe hyn n? to me k?mb?n e djatht?, ruaju nga ?far?do papast?rtije, dhe p?rmbaju normave t? njohura t? mir?sjelljes. Mos fol gj?ra t? pahijshme dhe t? panevojshme, mos vrapo, mos qesh, mos u zem?ro dhe nga ato dil me k?mb?n e majt?.
9. Mos p?shtyj n? xhami as n? drejtim t? kibl?s, por n? faculet? dhe mos u paraqit? n? t? p?r gj?rat e humbura nga nderimi ndaj saj.
10. Mundohu q? namazin ta kryejsh n? koh?n e duhur, me xhemat n? xhami, e sidomos jacin? dhe sabahun.
11. Mos e shtyj? faljen e namazit, p?rve? koh?s s? caktuar.
12. Pas sabahut dhe pas iqindis? mos fal nafile, p?rpos namazeve me shkak
( te cilat kryhen n? raste t? ve?anta).
13. Rri m? gjat? n? vendin ku e ke fal? sabahun dhe iqindin!
14. Sa m? gjat? q?ndro n? xhami gjat? koh?s t?nde t? lir? n? ibadet dhe n? lexim.
15. Mos ha ?ka do qoft? nga ajo q? ka er? t? pak?nd?shme si? jan? hudra, qepa ose prazi(purrini) , dhe mos pi duhan t?i bezdis?sh t? tjer?t.
16. An?tar?t e sht?pis? t?nde urdh?roj t? kryejn? namazin, sepse namazi ?sht? nj? nd?r themelet m? kryesore - m? t? r?nd?sishme t? besimit.
17. K?shilloj grat? tuaja q? namazin t?a kryejn? n? sht?pi.
18. F?mij?t tuaj urdh?roj q? namazin ta kryejn? q? nga mosha shtat? vjeqare kurse p?r namaz i detyron nga mosha dhjet? vjeqare. K?t? mos e kupto si asgj? q? pastaj t? p?rgjigjesh.
19. Atij, q? nuk b?n namaz nga familja jote, ose kushdo tjet?r, sqaroja r?nd?sin? e namazit, vlerat e tij, shp?rblimin dhe kryerjen e tij dhe tregoj se ??e pret at? q? nuk b?n namaz.
20. Rregullisht fali synnetet (para dhe pas farzit).
21. Nafilet kryeji n? sht?pin? t?nde.
22. Rregullisht kryeje namazin ?duha?, i cili falet pasi q? ngrihet diell, e gati deri n? mesdit? m? s? paku dy , e m? s? miri tet? rekate.
23. Pas namazit farz rregullisht ngreh tesbih.
24.. P?r namazin e nat?s (kijamul-lejl) p?rgatitu duke u p?rmbajtur ndaj k?saj bote, ngr?nies s? tep?rt dhe fjetjes pasdite.
25. Rregullisht thuaji duat? e p?rcjellura besnik?risht para fjetjes dhe pas zgjimit.
26. Flej me abdest duke p?rmendur Allahun xh.sh dhe duke pasur p?r q?llim t? zgjohesh n? namazin e nat?s.
27. Namazin e nat?s kryeje rregullisht dhe p?r t? zgjoje bashk?shorten dhe f?mij?t.
28. Fal namaz me rastin e err?simit t? Diellit dhe H?n?s.
29. Secilit musliman falja namazin e xhenazes.
30. Fal namazin istihare p?r ?do pun? t? r?nd?sishme dhe thuaje dov?n t? cil?n I D?rguari a.s. e ka preferuar p?r namazin istihare.
31. Namazin kryeje me xhemat?!
32. Ke kujdes n? rreshtimin e safave, ngjeshjen dhe radhitjen e namazlinj?ve- fal?sve nj?ri me tjetrin dhe plot?simin e zbraz?tirave.
33. Nxito i pari n? saf, por pa i shtyr? t? tjer?t.
34. Rregullisht thuaje dov?n para fillimit t? namazit (subhaneken) thuaj ?amin? me imamin dhe thuaje dhikrin e njohur n? ruku dhe sexhde.
35. Qet?sohu plot?sisht n? ruku, sexhde n? q?ndrimin pas rukus? dhe n? q?ndrimin nd?rmjet dy sexhdeve.
36. Kurrsesi mos kalo para atij, i cili falet.
37. Vendos di?ka para vet?s q? t? jet? ?sutra? (mbrojtja), n?se falesh n? vendin, ku kalojn? t? tjer?t.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:20 pm

MBI NAMAZIN E XHUMAS?

1. N? xhuma nisu sa m? her?t, nd?rsa n?se e d?gjon ezanin p?rgjigju menj?her?.
2. Rregullisht pastrohu t? premten (p?r shksk t? xhumas?) ver?s dhe dimrit.
3. (P?r) ?do jav? prej thonjt? dhe pastroj, ngase islami ?sht? fe e past?rtis?.
4. P?r xhuma er?sohu dhe vesh rroba m? t? mira.
5. Ruaju nga t? shtyrit n?p?r safa.
6. Kurrsesi mos fol derisa imami jep vaiz.
7. P?rpiqu q? p?r ?do t? premte t? thuash suren Kehf.
8. (D?rgoj) Sjell sa m? shum? salavat?, n? Pejgamber?t a.s. n? virgjilie t? s? premtes dhe t? premten

MBI SADAKAN?

1. B?hu bujar dhe ruaju nga koprracia, sepse Allahu xh.sh. ?sht? bujar dhe i do dor?dh?n?sit
2. Zekatin, t? cilin e ke farz shp?rndaje, dhe mos u b? dor?shtr?nguar (koprac) ndaj atyre q? e meritojn?.
3. N?se t? ndodh? qfar?do fatkeq?sie ose varf?rie, mb?shtetu n? Allahun dhe kurrsesi mos lejo q? me zem?r t? mb?shtet?sh n? krijesat e Tij.
4. N?se dikush t? ofron di? dhe e sheh se nuk ?sht? me gjith? zemer nga ai, mos e merr at?.
5. B?ne shprehi t? ndash (shp?rndash)sadak? dhe mos n?n?mo (zhvler?so) ?kado qoft? nga sadakaja (sado e vog?l qoft? ajo).
6. Ndaje nga ajo q? t? ?sht? m? e dashur: ?Nuk do t?ia arrini q?llimit derisa t? mos ndani nga ajo q? u ?sht? e dashur? (Imran -92).
7. Sadakan? vullnetare (shtes?n) shp?rndaje fshehtas, kurse zekatin, i cili t? ?sht? farz jepe haptazi k?shtu q? njer?zit t? mund marrin shembull prej teje.
8. Gjat? ndarjes jepu p?rpar?si t? varf?rve nga familja jote dhe atyre q? jan? fetar? (besimtar?).
9. Jepi hua ?do kujt, i cili t? k?rkon, n?se e sheh se ?sht? e nevojshme.
10. Shtyje afatin e pages?s atij, i cili t? ka borgj dhe n?se s??sht? n? gjendje q? me koh? ta kthej? borxhin edhe ia zvog?lo borxhin (nj? pjes? ia b?n hallall ? ia fal).
11. Pasurin? t?nde shp?rndaje p?r q?llime t? ndryshme mir?b?r?se, si? ?sht? nd?rtimi i xhamive dhe p?rhapja e dituris?, sepse ajo bie n? sadakan? p?r t? cil?n rrjedh shp?rblimi gjithnj? dhe nuk ndalet derisa dikush sh?rbehet me t?.
12. I lejo bashk?shortes t?nde q? edhe ajo t? mund t? shp?rndaj? sadaka nga pasuria jote.
13. Njoftoje bashk?shorten t?nde q? most ? ndaj? asgj? nga ajo, q? nuk ia ke lejuar.
14. Ushqej dhe u jep uj? t? tjer?ve dhe mos n?n?mo asgj? nga veprat e mira (sado q? t? duken ato t? pavlefshme).
15. Fal?nderohu p?r ?do t? mir? e cila t? b?het dhe shp?rble b?r?sin e saj me dua q? Allahu xh.sh. t?i dhuroj? ?do t? mi
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:20 pm

MBI AGJ?RIMIN

1. Muajin Ramazan agj?roje p?r Allahun xh.sh. duke shpresuar fort n? shp?rblimin e Tij.
2. Ke kujdes t? mos e prish?sh asnj? dit? t? Ramazanit pa arsyetim t? v?rtet?.
3. Net?t e Ramazanit kaloi n? ibadet, e sidomos nat?n e Kadrit (lejletulkadrin) .
4. Agj?roje gjasht? dit? t? muajit Shevval.
5. Agj?roje dit?n e n?nt? dhe t? dhjet? t? muajit Muharrem (Dita e Ashureve).
6. Agj?ro muajin Shaban aq sa ke mund?si.
7. Agj?ro t? h?n?n dhe t? enjten.
8. Agj?roj dit?t e bardha t? secilit muaj, e ato jan? dita e 14-t? dhe e 15-t? e muajve hixhri.
9. B?je me dije bashk?shorten t?nde t? mos agj?roj nafile n? prezenc?n t?nde, p?rpos me lej?n t?nde.
10. Shtyje syfyrin deri n? momentin e fundit, kurse ngutu me iftarin sapo t? vij? koha e tij, p?rpos kur ?sht? koha e vran?t (ai, i cili nuk ka or? ose vakti).
11. B?n iftar me hurm, e n?se nuk gjen, at?her? me uj?.
12. B?n iftar dhe ha ushqim hallall.
13. Ftoj fqinj?t dhe t? njohurit n? iftar, ngase Ramazani ?sht? muaj i bujaris? dhe i madh?shtis?.
14. P?rmbaju rregullave t? agj?rimit: mos p?rqesh, mos g?nje dhe mos fol (rr?fe) gj?ra t? panevojshme.
15. P?rpiqu t? mos e l?sh itikafin n? dhjet? dit?t e fundit t? Ramazanit!
16. Sadakulfitrin (vitrat) ndaje me gjith? d?shir? dhe me gjith? zem?r.
17. Nat?n n? virgjilie t? dy Bajrameve, kaloje n? namaz dhe ibadete tjera t? namazit!
18. Tekbir?t thuaj me z?, sa m? t? qart? n? dit?n e Bajramit dhe n? dit?t e tesherikut!
19. Kurbanin preje p?r ?do vit n?se ke mund?si.
20. Nga kurbani mos shit asgj?.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:21 pm

MBI HAXHIN

1. Haxhin dhe umr?n kryeje menj?her? n?se ke mund?si dhe mos i ler? p?r m? von?. Mundohu t’i p?rs?rit?sh kur ke mund?si (t? jesh n? gjendje).
2. Me rastin e haxhit shoq?rohu me t? diturit? q? t? t? udh?zojn? n? kryerjen me rregull t? ceremonive (rregullave ) t? haxhit.
3. Pendohu sinqerisht p?r t? gjitha gabimet dhe para se t? nisesh p?r n? haxh kthej t? gjitha borxhet!
4. N? rrug?n p?r haxh ndaj sa m? shum?!
5. Ke kujdes (ruaju) q? haxhin t? mos e kryeni me pasurin? haram!
6. Umr?n kryeje n? Ramazan!
7. Gjat? koh?s s? haxhit tekbiret thuaj me z? t? madh!
8. Derisa je n? Mekke b?n sa m? shum? tavaf rreth Qabes dhe preke Haxherulesveldin dhe skajin e Qabes para tij, n?se ke mund?si.
9. Ruaju rr?muj?s me njer?z q? t? mos e l?ndosh dik?, ose t? mos l?ndohesh nga dikush!
10. Pi sa m? shum? uj? zemzemi!
11. B?n sa m? shum? vepra t? mira gjat? dit?ve t? haxhit (10 dit?t e dhulhaixhes) !.
12. P?rgatitu p?r Arefat ashtu (n? at? m?nyr?) q? t? pastrosh n? t?r?si gjoksin t?nd nga urrejtja e kujtdo qoft? dhe nga s?mundjet e tjera shpirt?rore!
13. Mundohu, q? gjuajtjen e gur?zve dhe t? gjitha ceremonit? tjera t? t’i n? koh?n e caktuar.
14. Mos iu lejo femrave tua q? vet? (personalisht) t? udh?tojn? n? haxh ose kudo tjet?r, p?rpos me burrin e vet ose me dik? nga t? af?rmit e vet.
15. Vazhdo (mundohu) q? sa m? shum? namaze t? kryesh n? haremin e Mekkes, Medines dhe n? Kuds (Mesexhidul – aksa)!
16. Mos e zem?ro ask? nga banor?t e Mekkes dhe Medin?s n? asnj? m?nyr? e as mos u frik?so nga nderimi i banor?ve t? k?tyre dy qyteteve t? ndershme!
17. N?se kthehesh nga rruga mos hyn n? sht?pi i paparalajm?ruar ose nat?n p?rpos n?se m? par? i lajm?ron ata t? sht?pis?
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:21 pm

MBI XHIHADIN


1. B?hu trim ngase Muhammedi a.s. shpesh i b?nte dua Allahut xh.sh. q? ta mbroj? nga frika (lig?shtia).
2. Mos u nis n? xhihad para se t? marr?sh leje nga prind?rit e tuaj!
3. N?se Allahu xh.sh. t? nderon n? xhihadin, ruaje fort pozit?n t?nde n? t? cil?n je vendosur!
4. Allahun xh.sh lute t? t? dhuroj? shehadetin (t? vritesh si shehid n? rrug? t? Tij).
5. Mundohu t? b?sh sa m? shum? vepra t? mira (si? ?sht? agj?rimi dhe dhikri) derisa je n? xhihad dhe gjithsesi t? gjith? ua kthe borgjet sepse borgjet nuk do t’i falen as shehidit.
6. Gjithsesi m?soje gjuajtjen dhe p?rdorimin e t? gjitha llojeve t? arm?ve dhe mos lejo q? k?t? ta l?sh p?r m? von? dhe ta harrosh.
7. Mos merr n? n? shenj? ndonj? krijes? t? gjall?!
8. Nijeti p?r xhihad duhet t? jet? i sinqert?, dhe mos lejo t? luftosh p?r ndonj? shp?rblim ose p?r fam?.
9. Mos ik nga fronti ngase kjo ?sht? nga m?kat?t m? t? m?dha.
10. Kurrsesi mos p?rvetso p?r vete ?kadoqoft? nga pla?ka e luft?s, para se ajo t? ndahet zyrtarisht.
11. N?se nuk do t? jepet (ofrohet) rasti p?r xhihad (luft?) vazhdimisht mbaje nijetin dhe d?shir?n p?r xhihad n? rrug?n e Allahut xh.sh. k?shtu q? t? mos shkosh nga kjo bot? me nj? nga vetit? e munafikut.


MBI M?SIMIN E KUR’ANIT


1. Bashk?shorten t?nde dhe f?mij?t k?shilloj (m?soj) n? leximin e Kur’anit (n? arabishte) dhe urdh?roj q? m? t? t’i m?soj? t? tjer?t.
2. B?ne shprehi q? sa m? shpesh t? lexosh Kur’anin dhe m?sohu q? z?rin t?nd ta p?rmir?sosh (zbukurosh) para leximit.
3. Kur’anin lexoje duke p?rsiatur, kryej t? gjitha urdh?rat, t? cilat i lexon n? t?, dhe largohu nga t? gjitha ndalesat e caktuara n? t? !MBI DHIKRIN DHE DUAT?


1. Vazhdimisht b?n dhik?r n? vete (fshehtas) dhe me z? (haptas) dhe mos lejo t? harrosh Allahun xh.sh.!
2. Prezento n? tubimet, ku b?het dhikri (p?rmendet emri i Allahut xh.sh).
3. Mos lejo t? q?ndrosh n? vendet n? t? cilat nuk do t? mund t? p?rmend?sh Allahun xh.sh. dhe b?n salavat? n? t? D?rguarin e Allahut (a.s).
4. Kurt ? nisesh n? tubime rregullisht thuaj: “Subhanekellahum, ve bihamdike, esheduen lailahe illa ente, esta gfiruke ve etubu ilejke”
5. Rregullisht p?rmende dhikrin, i cili thuhet pas namazit (tesbih).
6. Allahut xh.sh.drejtohu me dua derisa je n? sexhde, pas secilit namaz dhe t? tret?n e mbarimit t? nat?s.
7. Allahut xh.sh. b?ni dhik?r n? vendet, ku e p?rmendin rrall?, si n? sheshet e qytetit, tregje (shitore) dhe t? ngjashme.
8. Allahun xh..sh lute p?r faljen e gabimeve (m?kateve) dhe fat n? besimin t?nd n? k?t? bot? dhe n? ahiret.
9. Gjithnj? m? s? miri mendo p?r Allahun xh.sh. dhe urdh?resat (p?rcaktimet) e Tij, dhe p?r asgj? mos thuaj: e kam lutur Allahun xh.sh.. por nuk ma ka plot?suar (d?gjuar) lutjen (duan?) time, mirpo ??shtjen l?nia atij.
10. Sinqerisht dhe me zemer t? penduar d?rgoi dua (lutje) Allahut xh.sh., e jo kur e ke zemr?n larg mendimeve n? Allahun xh.sh.
11. M?so dua, t? cilat jan? transmetuar (p?rcjellur) nga Pejgamberi i Allahut (a.s) sepse ato jan? m? t? mirat.
12. Duan? (lutjen) filloje duke fal?nderuar Allahun xh.sh. dhe salavat? p?r Pejgamberin e Tij (a.s) para se t? thuash “amin”.
13. Lutjen d?rgoje fshehtas p?r v?llain t?nd? musliman, t? mos dij? askush dhe lutu q? edhe ai t? p?rmend? ty n? lutjet dhe kurrsesi mos i mallko (mos ndjell p?r) musliman?t.
14. Nat?n ben sa m? shum? dua, e sidomos para agimit.
15. Sa m? shpesh b?n salavat? p?r Pejgamberin e Allahut (a.s.), e sidomos n? vigjilie t? s? premtes dhe t? premten.

MBI SHITBLERJEN


1. Mundohu q? sa m? par? t? pun?sohesh. Ruaju nga mospuna (pritesa) dhe dembelia.
2. Marr?veshjet (kontratat) tua tregtare harmonizoi me rregullat e sheriatit dhe largohu (n? baz? t? sheriatit) nga pun?t e ndaluara.
3. Ruaju nga shitblerja n? m?nyr? t? palejuar sipas sheriatit dhe largohu nga t? gjitha shitoret t? cilat jan? t? themeluara (krijuara) sipas sistemit kamator.
4. Mos e l?vd?ro mallin t?nd, por l?re bler?sin q? ai vet? ta shikoj? dhe ta ?moj?.
5. Largohu gj?rave t? dyshimta.
6. B?hu zem?rbut? (i sjellsh?m) dhe shpirtgjer? gjat? shitjes dhe blerjes dhe sillu bukur n? t? gjitha k?to situate.
7. N?se dikush q? ka bler? nga ti pendohet, ktheja t? hollat e tij dhe pranoje pendimin e tij, kurse Allahu xh.sh. do t? pranoj? pendimin t?nd n? dit?n e Gjykimit p?r gabimet q? i ke b?r? p?r arsye se ti ke pranuar pendimin e tij.
8. Kurrsesi mos heq (pak?so) me rastin e matjes dhe llogaris?.
9. K?shillat e fillo me shit?blerje ose me ?ka do tjet?r dhe kurrsesi mos g?njej.
10. Mos shit q? t? d?mtosh v?llain t?nd (musliman) dhe mos fejo vajz?n q? ?sht? e fejuar.
11. Kurrsesi mos e grumbullo mallin q? ta shes?sh m? shtrenj?t n? koh? t? skamjes!
12. B?hu i sinqert? dhe i ndersh?m n? pun?n t?nde ruaju nga g?njeshtrat dhe betimet!
13. Ji i besuesh?m dhe ruaju nga mashtrimet ngase n? hadith thuhet: me p?rpik?ri (rregullisht) kryeje at?, e cila t? ?sht? besuar dhe mos e mashtro at? i cili t? mashtron ty!
14. Mos e b?j shprehi t? marr?sh hua, por n?se huazon b?r? at? me nijet q? sa m? par? ta kthesh!
15. Mos e shtyj kthimin e huas? n?se ke mund?si ta kthesh, ngase ajo ?sht? padrejt?si (shtyp?s)
16. Ngutu n? kthimin e borxhit t? personit t? vdekur, t? cilit i d?shiron mir?si!
17. Rrept?sisht ruaju betimit t? rrejsh?m (me t? cilin e d?mton tjet?rin).
18. Ruaju kamat?s, pla?kitjes, vjedhjes, mostregimit t? hakut t? huaj dhe mashtrimit!
19. Mos merr asgj? nga pasuria e huaj pa lejen e pronarit t? saj, bile as p?rkoh?sisht!
20. Pun?torin paguaje sa m? par?, para se t’i thahet djersa.
21. Asgj? nga pasuria mos harxho pa shkak t? arsyesh?m!
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:22 pm

O Allah i gjithdijshem o allah i plot fuqishem
na fale drite ne kete bote vetem ti udhheq ket bot
i drguari yt muhamedi vetem ty te besoi
veq ta dish se jam me ty ty te falem me meshiro
asgje num mundet ty te te nal ti sjell driten dhe henen
qe ndriqonai qe eshte i pashpirt dhe ty ste beson
besoj qe heret a vone ti sdo ta meshirosh
shendetin na fale
kuranin ta lexojme
deri ne fund te vdekjes vetem tyte besoj
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:22 pm

Respektimi i prindërve

Falënderimet dhe lavdërimet i takojnë vetëm Allahut xhele shanuhu, salavatet qofshin mbi të Dërguarin e Tij, Muhamedin salallahu alejhi ue selem, mbi familjen e tij, mbi shokët e tij dhe mbi të gjithë muslimanët që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit.
Me të vërtetë respektimi i prindërve është një gjë shumë me rëndësi. Allahu xhele shanuhu e ka krahasuar respektimin dhe dëgjimin e prindërve me dëgjimin dhe respektimin e Tij.

1. Allahu xhele shanuhu thotë: "Zoti yt ka dhënë urdhër të prerë, që të mos adhuroni tjetër pos Tij, që të silleni në mënyrë bamirëse ndaj prindërve." (El Isra, 23)
Allahu xhele shanuhu në këtë ajet e ka krahasuar mosrespektimin e prindërve me shirkun. Gjithashtu, Allahu xhele shanuhu thotë: “Ne njeriun e kemi urdhëruar për (sjellje të mira ndaj) prindit të vet." (Llukman, 14)

2. Allahu xhele shanuhu na ka urdhëruar që të sillemi mirë me ta dhe t’i respektojmë edhe nëse janë qafirë (jobesimtarë). Ai thotë: "E nëse ata të dy tentojnë që ti të më përshkruash Mua shok, për çka ti nuk ke kurrfarë fakti, atëherë mos i respekto ata, po në çështjet e jetës së kësaj bote të kesh mirëkuptim ndaj tyre..." (Llukman, 15)
Transmeton Muslimi nga Esma, e bija e Ebu Bekrit, se ka thënë: "Erdhi tek unë nëna ime e cila në atë kohë ishte mushrike (idhujtare), dhe e pyeta Pejgamberin salallahu alejhi ue selem duke i thënë: “O i Dërguar i Allahut, më ka ardhur nëna, e cila e urren gjendjen në të cilën jam (në Islam). Pra, a ta vizitoj nënën time?” Pejgamberi salallahu alejhi ue selem i tha: "Po, vizitoje nënën tënde." (Muslimi dhe Buhariu)

3. Respektimi i prindërve konsiderohet xhihad
Transmeton Abdullah ibn Amri, Allahu qoftë i kënaqur me të, i cili ka thënë: "Ka ardhur një person tek i Dërguari i Allahut salallahu alejhi ue selem dhe ka kërkuar leje nga Pejgamberi salallahu alejhi ue selem që të marrë pjesë në xhihad. Pejgamberi salallahu alejhi ue selem e pyeti: “A i ke të gjallë prindërit?” Ai iu përgjigj: “Po.” Pejgamberi salallahu alejhi ue selem i tha: “Xhihadi yt është tek ata.” (Buhariu dhe Muslimi)
Gjithashtu, transmetohet nga Enesi, Allahu qoftë i kënaqur me të, se ka thënë: "Ka ardhur një person te Pejgamberi salallahu alejhi ue selem dhe i tha: “Me të vërtetë unë kam dëshirë për të luftuar (për xhihad), mirëpo nuk po kam mundësi.” Pejgamberi salallahu alejhi ue selem i tha: “A e ke ndonjërin prej prindërve gjallë?” Ai tha: “Po, nënën time.” Pejgamberi salallahu alejhi ue selem iu përgjigj: “Ndreqi marrëdhëniet me Allahun (xhele shanuhu) duke i respektuar prindërit. Nëse e bën një gjë të tillë (nëse i respekton prindërit), atëherë ti ke bërë haxhin, umren dhe xhihadin." (Taberaniu. Mundhiri ka thënë se zinxhiri i këtij hadithi është i mirë]
Në disa hadithe Pejgamberi salallahu alejhi ue selem i ka dhënë përparësi respektimit të prindërve ndaj xhihadit. Transmetohet se Abdullah ibn Mesudi, Allahu qoftë i kënaqur me të, ka thënë: "E kam pyetur Pejgamberin salallahu alejhi ue selem se cila vepër është më e mira. Pejgamberi salallahu alejhi ue selem u përgjigj: “Falja e namazit në kohën e vet.” I thashë: “Pastaj cila?” Tha: “Respektimi i prindërve.” I thashë: “Pastaj cila?” Tha: “Xhihadi në rrugën e Allahut.” (Buhariu dhe Muslimi)

4. Respektimi i prindërve është shkak për të hyrë në xhenet
Transmeton Ebu Darda, Allahu qoftë i kënaqur me të, se e ka dëgjuar Pejgamberin salallahu alejhi ue selem duke thënë: "Prindërit janë dera e mesme e xhenetit. Pra, nëse dëshiron, humbe atë derë ose fitoje atë." (Tirmidhiu, i cili ka thënë se hadithi është sahih)
Kushejri ka thënë: "'...dera e mesme e xhenetit' ka për qëllim derën më të mirë të xhenetit."
Transmetohet nga Muavi ibn Xhahime, se Xhahime ka ardhur tek Pejgamberi salallahu alejhi ue selem dhe e ka pyetur: "O i Dërguar i Allahut, unë kam dëshirë që të luftoj në rrugën e Allahut dhe kam ardhur te ti që të konsultohem." Pejgamberi salallahu alejhi ue selem i tha: "A e ke gjallë nënën?" Tha: "Po." Pejgamberi salallahu alejhi ue selem i tha: "Kryej nevojat e nënës tënde, se me të vërtetë xheneti është tek këmbët e saj."
(Ahmedi, shejh Albani ka thënë se ky hadith është hasen)
Në transmetimin e Taberaniut qëndron se Pejgamberi salallahu alejhi ue selem e ka pyetur: "A i ke prindërit gjallë?" I thashë: "Po," Tha Pejgamberi salallahu alejhi ue selem: "Kryej nevojat e tyre, se me të vërtetë xheneti është nën këmbët e tyre." (Albani ka thënë se ky hadith është sahih)

5. Kënaqësia e Allahut është në kënaqësinë e prindërve
Transmeton Abdullah ibn Amri, Allahu qoftë i kënaqur me të, se Pejgamberi salallahu alejhi ue selem ka thënë: "Kënaqësia e Allahut është në kënaqësinë e prindërve dhe pakënaqësia e Allahut është në pakënaqësinë e prindërve."
(Tirmidhiu, këtë hadith e kanë bërë sahih Ibn Habbani, Hakimi dhe Albani)

6. Respektimi i prindërve është shkak për faljen e mëkateve
Transmeton Ibn Omeri, Allahu qoftë i kënaqur me të, se një njeri ka ardhur tek Pejgamberi salallahu alejhi ue selem dhe i tha: “O i Dërguar i Allahut, unë kam bërë një mëkat të madh, a ka pendim për mua?" Pejgamberi salallahu alejhi ue selem) i tha: "A ke nënë?" Ai i tha: "Jo." Pejgamberi salallahu alejhi ue selem i tha: "A ke teze?" Iu përgjigj: "Po." Pejgamberi salallahu alejhi ue selem i tha: "Pra, respektoje (dëgjoje) atë." (Tirmidhiu, dhe ka thënë se hadithi është sahih)
Pra, kjo tregon se respektimi i prindërve është shkak për shlyerjen e mëkateve, pasi Pejgamberi salallahu alejhi ue selem iu përgjigj këtij mëkatari duke e pyetur se a ka nënë, që ta respektonte dhe dëgjonte atë, që t’i shlyhen mëkatet me respektimin e saj. Gjithashtu, transmeton Malik ibn Amri se Pejgamberi salallahu alejhi ue selem ka thënë: "Ai i cili e liron një rob musliman, do të jetë shkaktar për shpëtimin e tij nga zjarri, kurse ai i cili e ka njërin prej prindërve të gjallë dhe ata nuk ia falin atij (nuk ia bëjnë hallall), Allahu xhele shanuhu do ta largojë atë shumë larg." (Ahmedi, hadithi është hasen)
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:22 pm

7. Respektimi i prindërve është edhe shkak për largimin e ndonjë fatkeqësie
Argument për këtë është ngjarja e tre njerëzve që kanë hyrë në shpellë dhe një gur i madh ka rënë dhe ua ka mbyllur daljen. Në këtë gjendje, secili prej tyre e ka lutur Allahun xhele shanuhu me ndonjë punë që kishte bërë për hir të Tij dhe njëri prej tyre e ka lutur Allahun xhele shanuhu me respektimin e prindërve, duke thënë: "O Allah, nëse këtë vepër e kam bërë për hir Tëndin, na e largo këtë shkëmb, që të mund të dalim." Dhe Allahu xhele shanuhu ua largoi shkëmbin dhe dolën prej shpelle. (Buhariu dhe Muslimi)

8. Transmeton Ebu Hurejra, Allahu qoftë i kënaqur me të, se Pejgamberi salallahu alejhi ue selem ka thënë: "Nuk ka mundësi fëmija t'ia kthejë hakun prindit të tij, përveç nëse e sheh prindin e tij se është zënë rob, pastaj e blen atë dhe e liron." (Muslimi)

9. Mosrespektimi i prindërve është nga mëkatet më të mëdha
Transmeton Ebi Bekre, Allahu qoftë i kënaqur me të, se Pejgamberi salallahu alejhi ue selem ka thënë: "A dëshironi t'ju tregoj për mëkatet më të mëdha?" Këtë e përsëriti tri herë. Ne i thamë: "Po, o i Dërguar i Allahut." Pejgamberi salallahu alejhi ue selem tha: "Bërja shirk (shok) Allahut dhe mosrespektimi i prindërve…" (Buhariu dhe Muslimi)

O vëlla i dashur, pasi e kuptove rëndësinë e respektimit të prindërve dhe dënimin e atij që nuk i respekton prindërit, shpejto dhe respektoji ata, dëgjoji ata (përveç nëse të urdhërojnë në mëkate), mos u thuaj atyre as uf, lute Allahun që t'i mëshirojë ata. Allahu xhele shanuhu thotë: "Dhe në shenjë mëshire shtrije pranë tyre krahun përulës e respektues dhe thuaj: “Zoti im! Mëshiroji ata të dy, sikurse më edukuan mua kur isha i vogël." (El Isra, 24)
Allahu na bëftë prej atyre që i respektojnë prindërit dhe i dëgjojnë ata! Allahu i mëshiroftë prindërit tanë ashtu siç na mëshiruan sa ishim të vegjël! Allahu ua faltë mëkatet prindërve tanë dhe i shpërbleftë ata me xhenetin Firdeus!
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:23 pm

Punët që të fusin në Xhennet.

Es-Selemu Aljekum we RahmetullaH !!!


Punët që të fusin në Xhennet
1 ) Ruajtja e jetimëve

قال النبي صلى الله عليه و سلم: ' أنا و كافل اليتيم في الجنة هكذا, و أشار بالسبابة والوسطى , و فرج بينهما' رواه البخاري

Pejgamberi, paqja dhe shpëtimi i All-llahut qoftë mbi të, ka thënë: 'Unë dhe kujdestari i jetimëve do të jemi nëXxhennet kështu', dhe bëri shenjë me gishtin e tij tregues dhe atë të mesëm dhe i ndau në mes tyre.'
(Transmeton Buhariu)


2 ) Leximi i Ajetit Kursij pas përfundimit të çdo namazi farz

قال صلى الله عليه و سلم :' من قرأ آية الكرسي دبر كل صلاة مكتوبة, لم يمنعه من دخول الجنة إلا أن يموت ' رواه النسائي

Pejgamberi, paqja dhe shpëtimi i All-llahut qoftë mbi të, ka thënë: 'Kush e lexon Ajetul Kursinë pas çdo namazi farz, nuk e pengon asgjë për të hyrë në Xhennet, përveç vdekjes ! (Transmeton Nesaiu)


3 ) Përmendja e All-llahut pas abdestit

قال صلى الله عليه و سلم:' ما منكم من أحد يتوضأ فيبلغ الوضوء ثم يقول: أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له, و أشهد أن محمدا عبده و رسوله, إلا فتحت له أبواب الجنة الثمانية يدخل من أيها شاء' رواه مسلم

Pejgamberi, paqja dhe shpëtimi i All-llahut qoftë mbi të, ka thënë: 'Kush prej jush merr abdest dhe e plotëson atë, pastaj thotë: 'Dëshmoj se nuk ka të adhuruar tjetër përveç All-llahut Një, i vetëm dhe i pa shoq dhe dëshmoj se Muhamedi, paqja dhe shpëtimi i All-llahut qoftë mbi të, është rob dhe i Dërguar i Tij, i hapen atij tetë dyert e Xhennetit, që të hyjë prej cilës do.'
(Transmeton Muslimi)


4 ) Falja e namazit të sabahut dhe të ikindisë

قال صلى الله عليه و سلم:' من صلى البردين دخل الجنة' رواه البخاري ومسلم

Pejgamberi, paqja dhe shpëtimi i All-llahut qoftë mbi të, ka thënë: 'Kush e fal sabahun dhe ikindinë, hyn në Xhennet.'
(Transmeton Buhariu dhe Muslimi)


5 ) Falja e pesë namazeve në kohën e tyre

قال صلى الله عليه و سلم:' من صلى الصلوات لوقتها, كان له عند الله عهد أن يدخله الجنة' رواه أحمد, و أبو داود, و النسائي

Pejgamberi, paqja dhe shpëtimi i All-llahut qoftë mbi të, ka thënë: 'Kush i fal namazet në kohën e tyre, do të ketë tek All-llahu premtim (garanci) që ta fusë në Xhennet.'
(Transmeton Imam Ahmedi, Ebu Davudi dhe Nesaiu)


6 ) Përhapja e selamit

قال صلى الله عليه و سلم:' لا تدخلوا الجنة حتى تؤمنوا, و لا تؤمنوا حتى تحابوا, ألا أدلكم على أمر إذا فعلتموه تحاببتم؟ أفشوا السلام بينكم' رواه مسلم

Pejgamberi, paqja dhe shpëtimi i All-llahut qoftë mbi të, ka thënë: 'Nuk do të hyni në Xhennet derisa të besoni dhe nuk do të besoni derisa të mos duheni në mes jush. A nuk dëshironi t'ju udhëzoj në një gjë, nëse e bëni atë do të duheni në mes jush? Përhapni selamin (përshëndetjen) mes jush.'
(Transmeton Muslimi)


7 ) Falja me përkushtim e dy rekateve pas abdestit

قال صلى الله عليه و سلم:' ما من مسلم يتوضأ فيحسن الوضوء ثم يقوم فيصلي ركعتين يقبل عليهما بقلبه و وجهه, إلا وجبت له الجنة' رواه مسلم

Pejgamberi, paqja dhe shpëtimi i All-llahut qoftë mbi të, ka thënë: 'Çdo musliman i cili merr abdest dhe e plotëson atë, e pastaj ngrihet dhe i fal dy rekate me përkushtimin e zemrës dhe të fytyrës së tij, i bëhet obligim Xhenneti.'
(Transmeton Muslimi)


Kërkimi i diturisë

قال صلى الله عليه و سلم:' من سلك طريقا يلتمس فيه علما, سهل الله له به طريقا إلى الجنة ' رواه مسلم

Pejgamberi, paqja dhe shpëtimi i All-llahut qoftë mbi të, ka thënë: 'Kush niset në rrugë që të kërkojë dituri, All-llahu do t'ia lehtësojë me të rrugën për në Xhennet.'
(Transmeton Muslimi)


9 ) Bamirësia ndaj prindërve

قال صلى الله عليه و سلم:' رغم أنفه, ثم رغم أنفه, ثم رغم أنفه, قيل: من يا رسول الله ؟ قال: من أدرك والديه عند الكبر أحدهما أو كليهما, ثم لم يدخل الجنة' رواه البخاري

Pejgamberi, paqja dhe shpëtimi i All-llahut qoftë mbi të, ka thënë: 'I përbuzur është, i përbuzur është, i përbuzur është!' I kanë thënë: 'Kush, o i Dërguar i All-llahut?' Ka thënë: 'Ai që e arrin pleqërinë e njërit apo të dy prindve të tij dhe nuk hyn në Xhennet.'
(Transmeton Muslimi)


10 ) Ruajtja e gjuhës dhe e organit

قال صلى الله عليه و سلم:' من يضمن لي ما بين لحييه ما بين فرجيه, أضمن له الجنة' رواه البخاري

Pejgamberi, paqja dhe shpëtimi i All-llahut qoftë mbi të, ka thënë: 'Kush më garanton (se do të ruajë) gjuhën dhe organin e tij, unë i garantoj atij Xhennetin.'
(Transmeton Buhariu)


11 ) Përsëritja e ezanit pas muezinit

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:' إذا قال المؤذن: الله أكبر الله أكبر فقال أحدكم: الله أكبر الله أكبر...(ثم ذكر الأذان)...ثم قال: حي على الصلاة, فقال أحدكم: لا حول و لا قوة إلا بالله. ثم قال حي على الفلاح. فقال أحدكم: لا حول و لا قوة إلا بالله...ثم قال: لا إله إلا الله. قال: لا إله إلا الله خالصا من قلبه, دخل الجنة' رواه مسلم

I Dërguari i All-llahut ka thënë: 'Nëse muezini thotë: 'All-llahu Ekber, Al-lllahu Ekber', e dikush nga ju thotë: 'All-llahu Ekber, All-llahu Ekber'…(pastaj ka përmendur ezanin)…, pastaj (muezini) thotë: 'Hajje ales-salah', e dikush nga ju thotë: 'La haule ee la kuvvete il-la bil-lah', pastaj (muezini) thotë: 'Hajje alel fel-lah', e dikush nga ju thotë: 'La haule ue la kuvvete il-la bil-lah'…e pastaj (muezini) thotë: 'La ilahe il-lAllah', e përcjellësi thotë: 'La ilahe il-lAllah' me zemër te sinqertë, do të hyjë në Xhennet.'
(Transmeton Muslimi )
All-llahu ju shpërbleftë që e lëxuat
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Red-Dragon
b00mb3r
b00mb3r
avatar

Numri i postimeve : 139
Join date : 25/04/2009
Location : C:/

MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   Tue Apr 28, 2009 10:24 pm

Aishja, vajza e Ebu Bekër Es-Sidikut

Aishja është nëna e besimtarëve, vajza e imamit të madh dhe të sinqertë, kalifit të të Dërguarit të Allahut, paqja dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të, Ebu Bekër bin Kuhafes.


Aishja dhe babai i saj kanë bërë hixhret në Medinë. Aishja është fejuar me të Dërguarin e Allahut para hixhretit dhe pas vdekjes së Hatixhe bintu Huvejlidit. Në lidhje martesore me Aishen ai ka hyrë në muajin sheual, pas luftës së Bedrit, kur ajo ishte nëntë vjeçe.
Aishja ka transmetuar shumë dituri nga i Dërguari, paqja dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të. “Musnedi” i Aishes arrin në 2210 hadithe. Aishja ka lindur në Islam dhe është tetë vjet më e vogël se Fatimja. Aishja ka thënë: “Unë i mbaj mend prindërit e mi vetëm si praktikues të fesë.”


Aishja ka qenë e bukur dhe bardhoshe. E thërrisnin “Humejra” për shkak të mollëzave të kuqe. Ajo ka qenë gruaja e vetme beqare me të cilën është martuar i Dërguari i Allahut. Ai e ka dashur Aishen më shumë se bashkëshortet e tjera. Nuk ka pasur më të ditur se ajo në mesin e umetit të Muhamedit, paqja dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të. Aishja është bashkëshortja e të Dërguarit të Allahut, paqja dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të, në këtë dynja dhe në ahiret.


Transmetohet se Aishja ka thënë: “Më ka thënë i Dërguari i Allahut, paqja dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të: “Tre net të kam parë në ëndërr. Të solli engjëlli të mbuluar me një petk mëndafshi, duke më thënë: “Kjo është gruaja jote.” Thashë: “Zbuloje fytyrën tënde!” Kur të pashë, ishe ti. Thashë: “Nëse kjo është prej Allahut, le të bëhet.”


I Dërguari i Allahut është martuar me të pas vdekjes së Hatixhes. Ai është fejuar me Aishen dhe me Seudën në të njëjtën kohë, por më parë është martuar me Seudën dhe ka qëndruar me të tre vjet, pastaj është martuar me Aishen në muajin sheual pas betejës së Bedrit dhe nuk është martuar me beqare tjetër përveç saj. I Dërguari e donte shumë Aishen dhe dashurinë ndaj saj nuk mund ta fshihte. Amru ibnu El-Asi, i cili është prej atyre që e kanë pranuar Islamin në vitin e tetë hixhri, e ka pyetur të Dërguarin: “Kë do më shumë prej njerëzve, o i Dërguari i Allahut?” Ai ka thënë: “Aishen.” I ka thënë: “Po prej burrave?” Ka thënë: “Babain e saj.” (Ebu Bekrin)


Ez-Zuhri ka thënë: “Më ka treguar Ebu Selemeja, se Aishja ka thënë: “Më ka thënë i Dërguari i Allahut, paqja dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të: “Oj Aishe, ky është Xhibrili, po të dërgon selam.” Ajo i tha: “Ue alejhis selam ue rahmetullah! Shikon atë që nuk e shohim ne, o i Dërguari i Allahut.”

Aishja, Allahu qoftë i kënaqur me të, ka thënë: “Është fejuar me mua i Dërguari i Allahut pas vdekjes së Hatixhes, ndërkohë që unë isha vajzë e të gjashtave (gjashtë vjeçe) dhe jemi martuar kur unë isha vajzë e të nëntave (nëntë vjeçe). Më erdhën gratë për të më uruar dhe për të më përgatitur, ndërsa unë isha duke luajtur. Pastaj më morën dhe më dërguan tek i Dërguari i Allahut, paqja dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të.”
Aishja gjithashtu ka thënë: “E pashë se i Dërguari i Allahut, paqja dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të, po qëndronte te dera e dhomës sime, ndërkohë që fëmijët abisinas po luanin. Unë kisha dëshirë t’i shihja, prandaj i Dërguari i Allahut më mbuloi me petkun e tij që unë të shikoja lojën e tyre. Ai qëndronte në këtë mënyrë për shkakun tim dhe nuk largohej derisa unë të largohesha.”

Transmetohet prej Aishes se ajo ka thënë: “O i Dërguari i Allahut, po të zbrisje në një luginë në të cilën ka pemë nga të cilat kanë ngrënë dhe do të gjeje një pemë tjetër nga e cila nuk kanë ngrënë, te cila do ta lidhje devenë tënde?” Ai i tha: “Te pema nga e cila nuk kanë ngrënë.” Ajo i tha: “Unë jam ajo.”
Aishja kishte për qëllim të tregonte se i Dërguari i Allahut nuk ishte martuar me beqare tjetër përveç saj.

Aishja gjithashtu ka thënë: “Kam dalë me të Dërguarin e Allahut në disa udhëtime të tij. Kur ishim në fushë, në mes të ushtrisë, m’u këput qaforja. I Dërguari i Allahut nisi ta kërkonte. Bashkë me të Dërguarin e Allahut u çuan edhe njerëzit e tjerë. Në atë vend nuk kishte ujë dhe ata nuk kishin ujë me vete. Njerëzit erdhën tek Ebu Bekri, Allahu qoftë i kënaqur me të, dhe i thanë: “Si e shikon atë që bëri Aishja? Ka lënë të Dërguarin e Allahut dhe njerëzit duke kërkuar qaforen në një vend ku nuk ka ujë dhe kur as ata nuk kanë ujë me vete!” Aishja thotë: “Më qortoi Ebu Bekri dhe më tha atë që dëshiroi Allahu ta thoshte. Më pas filloi të më godiste me gisht në bel. Unë nuk mund të lëvizja, pasi i Dërguari kishte vendosur kokën në prehrin tim. Fjeti i Dërguari i Allahut dhe u gdhi pa ujë, pastaj Allahu zbriti ajetin e tejemumit, i cili gjendet në suren El-Maide, ajeti 6, në të cilin i Lartësuari thotë: “Në qoftë se jeni të sëmurë, ose në ndonjë udhëtim, ose ndonjëri prej jush vjen prej vendit të nevojës, ose keni kontaktuar me gratë dhe nuk gjeni ujë, atëherë mësyni (merrni tejemum) dheun e pastër dhe me të fërkoni fytyrat dhe duart tuaja, Allahu nuk dëshiron (me obligim për abdest) t’u sjellë vështirësi, por dëshiron t’u pastrojë (prej mëkateve), t’u plotësojë të mirën e Tij ndaj jush e që ta falënderoni.”


Usejd bin Hudajri ka thënë: “Kjo nuk ishte dhurata e parë për ju, o familja e Ebu Bekrit!” Aishja thotë: “Kur u çua deveja në të cilën kisha hipur, e gjetëm qaforen poshtë saj.”

Transmetohet nga Aishja se ka thënë: “I Dërguari i Allahut ma jepte kockën për ta lëpirë, pastaj e merrte dhe e kthente nga ana që e kisha lëpirë unë dhe e vendoste gojën në të njëjtin vend ku e kisha vendosur unë.”

Transmetohet se Ebu Musai ka thënë: “Kur ndërmjet sahabëve të të Dërguarit kishte ndonjë mospajtim për ndonjë çështje, shkonim dhe pyesnim Aishen dhe e gjenim tek ajo dijen e hadithit.”

Transmetohet nga Ibn Ebi Mulejke se Dhukvani i ka treguar duke i thënë: “Erdhi Ibn Abasi, Allahu qoftë i kënaqur me të, dhe mori leje për të hyrë tek Aishja, ndërkohë që ajo ishte në prag të vdekjes.Tha: “Erdha dhe te koka e saj ishte vëllai i saj, Abdullahu, dhe i biri i vëllait të saj, Abdurrahmani. I thashë: “Ka ardhur Ibn Abasi dhe kërkon leje për të hyrë. Ai është prej fëmijëve të tu (Aishja është nënë e besimtarëve) të devotshëm, po të jep lamtumirën dhe të përshëndet.” Ajo tha: “Jepi leje të hyjë, nëse dëshiron.” Tha: “Hyri Ibn Abasi dhe kur u ul, i tha: “Të përgëzoj, se pasha Allahun nuk ka ngelur shumë ndërmjet teje dhe kësaj vuajtjeje për të takuar Muhamedin, paqja dhe shpëtimi i Allahut qofshin mbi të, dhe të dashurit e tu; (ka ngelur) vetëm dalja e shpirtit prej trupit. Ajo i tha: “Eh, o Ibn Abas!”

Ibn Abasi i tha: “Ke qenë më e dashura prej grave të të Dërguarit të Allahut dhe ai nuk donte vetëm se të mirën. Të humbi qaforja natën e Ebvas dhe i Dërguari nisi ta kërkonte. Njerëzit nuk kishin me vete ujë dhe Allahu zbriti ajetin e tejemumit. Kjo ndodhi për shkakun tënd. Allahu zbriti lehtësimin për këtë umet. Pastaj zbriti Allahu shfajësimin tënd (nga akuza e bërë nga hipokritët për tradhti bashkëshortore) prej shtatë qiejve dhe s’ka xhami prej xhamive në të cilat përmendet Allahu që të mos lexohet shfajësimi yt gjatë ditës dhe natës.”

Ebu Ed-Duha transmeton se Mesruku ka thënë: “Pasha Allahun, i kam parë shokët e mëdhenj të Muhamedit duke e pyetur për dispozitat e fesë.”

Transmetohet nga Hishami se babai i tij ka thënë: “Kam qëndruar një kohë të gjatë me Aishen dhe nuk kam parë njeri më të ditur se ajo për ndonjë ajet që ka zbritur, për ndonjë dispozitë ose për ndonjë sunet. Nuk kam parë më të ditur se ajo as në poezi e as në transmetimet e saj, as në historinë e ndonjë ditë prej ditëve të arabëve, as në prejardhje, as në ndonjë vendim e as në mjekësi. I kam thënë asaj: “Oj teze, mjekësinë nga e ke mësuar?”Aishja ka thënë: “Sëmuresha dhe më jepej diçka, ose sëmurej dikush dhe i jepej diçka. Dëgjoja që njerëzit kuronin njëri-tjetrin dhe i mësoja ato përmendësh.”

Ez-Zuhri ka thënë: “Sikur të tubohej dija e Aishes dhe dija e të gjitha grave të tjera, dija e Aishes do të ishte më e vlefshme.”

Transmetohet nga Atae se ka thënë: “Muaviu i ka dërguar Aishes një qafore me vlerë njëqind mijë dërhemë dhe ajo e ka shpërndarë ndërmjet nënave të besimtarëve.”

Urvete transmeton nga Aishja, Allahu qoftë i kënaqur me të, se ajo ka dhënë sadaka shtatëdhjetë mijë dërhemë, ndërkohë që veshjen e saj e arnonte.

Umu Dher-ra ka thënë: “Ibni Zubejri i ka dërguar Aishes një shumë të hollash, të cilat arrinin shumën njëqind mijë dërhemë. Ajo kërkoi që t’i sillej një tabaka. Ia sollën dhe filloi t’ua ndante njerëzve. Kur erdhi mbrëmja, më tha: “Oj Xharije, ma sill iftarin.” Unë i thashë: “Oj nënë e besimtarëve, a nuk mund të blije mish me një dërhem?” Aishja tha: “Mos më qorto. Sikur të ma kishe kujtuar, do ta bëja.”

Transmetohet nga Shabe se ka thënë: “Na ka lajmëruar Abdurrahman bin El-Kasimi, e ky nga babai i tij, se Aishja agjëronte gjithë vitin.”

Aishja ka vdekur në moshën gjashtëdhjetë e tre vjeçare, Allahu qoftë i kënaqur me të! (AMIN)
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
Sponsored content
MesazhTitulli: Re: Ketu do te postoni tema per fenë Islame   

Mbrapsht në krye Shko poshtë
 
Ketu do te postoni tema per fenë Islame
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
(((...Www.HkT-CreW.Team-Talk.NeT...))) :: Feja Islame-
Kërce tek: